|

Wykład „Od Cieszyna do Pekinu. Dzikie rośliny jadalne w kulturze gastronomicznej Eurazji”, Opole, 10 października 2022 r.

JM Rektor Uniwersytetu Opolskiego, prof. dr hab. Marek Masnyk, zaprasza na spotkanie z dr. hab. Łukaszem Łuczajem, profesorem Uniwersytetu Rzeszowskiego, etnobotanikiem i ekologiem, od wielu lat prowadzącym warsztaty odżywiania się dzikimi roślinami, jednym z czołowych badaczy dzikich roślin jadalnych na świecie, dokumentującym tradycje używania dziko rosnących roślin pokarmowych w różnych krajach Europy i Azji, autorem wielu prac publikowanych w renomowanych pismach naukowych oraz książek: Dzika kuchnia, Podręcznik robakożercy, Seks w wielkim lesie i W dziką stronę, który wygłosi wykład:

„Od Cieszyna do Pekinu. Dzikie rośliny jadalne w kulturze gastronomicznej Eurazji”

Spotkanie odbędzie się 10 października 2022 r. o godz. 11.00 w Collegium Maius Uniwersytetu Opolskiego, w Sali Senatu, Opole, pl. Kopernika 11.

Ze względów organizacyjnych prosimy o potwierdzenie uczestnictwa w wydarzeniu do dnia 1 października – osoba do kontaktu: Magdalena Kościuk, [encode_email]biologia@uni.opole.pl[/encode_email], +48 774016010.