Dzikie rośliny jadalne
Termin wydarzenia:
2024-11-27
Termin zakończenia wydarzenia:
2024-11-27
Cel wydarzenia:
Celem wykładu jest popularyzacja wiedzy na temat roślin dziko rosnących, które można wykorzystać w celach kulinarnych. Słuchacze dowiedzą się jakie gatunki roślin można zastosować w kuchni, które ich części oraz jak należy je przygotować by smakowały najlepiej. Słuchacze zostaną także poinformowani o możliwości pomyłki jadalnych roślin z sobowtórami o właściwościach trujących i jak odróżnić jedne od drugich.
Opis wydarzenia:
Spotkanie odbędzie się w ramach wykładów z wiedzy przyrodniczo-geograficznej, realizowanych w semestrze zimowym 2024/2025 dla słuchaczy Lubelskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Wykład pt. „Dzikie rośliny jadalne” wygłosi dr Aneta Sulborska-Różycka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Logo PTB zostanie umieszczone na slajdzie tytułowym prezentacji multimedialnej.