Flowering biology and pollen production of four species of the genus Rosa L.
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Szweykowska A, Szweykowski J, editors. Słownik botaniczny. Warszawa: Wiedza Powszechna; 2003.
Rutkowski L. Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe; 2008.
Lipiński M. Pożytki pszczele: zapylanie i miododajność roślin. Warszawa: Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne; 2010.
Zając A, Zając M, editors. Distribution atlas of vascular plants in Poland. Cracow: Laboratory of Computer Chorology, Institute of Botany, Jagiellonian University; 2001.
Góra J, Lis A. Najcenniejsze olejki eteryczne. Toruń: Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika; 2005.
Bruun HH. Prospects for biocontrol of invasive Rosa rugosa. BioControl. 2006;51:141–181. http://dx.doi.org/10.1007/s10526-005-6757-6
Weidema I. NOBANIS – invasive alien species fact sheet – Rosa rugosa [Internet]. Online Database of the European Network on Invasive Alien Species – NOBANIS; 2006 [cited 2015 Jun 12]; Available from: http://www.nobanis.org
Tokarska-Guzik B, Dajdok A, Zając M, Zając A, Urbisz A, Danielewicz W, Hołdyński C. Rośliny obcego pochodzenia w Polsce. Warszawa: Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska; 2012.
Strzelecka H, Kowalski J. Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN; 2000.
Czerpak R, Jabłońska-Trypuć A. Roślinne surowce kosmetyczne. Wrocław: MedPharm Polska; 2008.
Romer M. Aromaterapia, leksykon roślin leczniczych. Wrocław: MedPharm Polska; 2009.
Dobson HEM, Bergström G, Groth I. Differences in fragrance chemistry between flower parts of Rosa rugosa Thunb. (Rosaceae). Israel J Bot. 1990;39:143–156.
Bergougnoux V, Caissard JC, Jullien F, Magnard JL, Scalliet G, Cock JM, et al. Both the adaxial and abaxial epidermis layers of the rose petal emit volatile scent compounds. Planta. 2007;226:853–866. http://dx.doi.org/10.1007/s00425-007-0531-1
Sulborska A, Weryszko-Chmielewska E, Chwil M. Micromorphology of Rosa rugosa Thunb. petal epidermis secreting fragrant substances. Acta Agrobot. 2012;65(4):21–28. http://dx.doi.org/10.5586/aa.2012.018
Łukasiewicz A. Potrzeba ujednolicenia metodyki fenologicznej w Polskich Ogrodach Botanicznych i Arboretach. Wiad Bot. 1984;28(2):153–158.
Warakomska Z. Badania nad wydajnością pyłkową roślin. Pszczelnicze Zeszyty Naukowe. 1972;16:63–90.
Szklanowska K. Pollen flows of crowfoot family (Ranunculaceae L.) from some natural plant communieties. In: Banaszak J, editor. Changes in fauna of wild bees in Europe. Bydgoszcz: Pedagogical University; 1995. p. 201–209.
Maerz A, Paul M. A dictionary of color. New York, NY: McGraw-Hill Co.; 1950.
Smaragdova NP. Izbiratelnaja sposobnost pčeł pri opylenii rastenji. Trudy Agrobiolog. Stancji Biologo-počviennovo Fakulteta. 1956;180(2):97–102.
Moar NT. Pollen analysis of New Zealand honey. N Z J Agric Res. 1985;28:39–70. http://dx.doi.org/10.1080/00288233.1985.10426997
Hodges D. The pollen loads of the honeybee. London: IBRA; 1952.
Sawyer R, Pickard RS. Pollen identification for beekeepers. Cardiff: University College Cardiff Press; 1981.
Sawyer R. Honey identification. Cardiff: Cardiff Academic Press; 1988.
Ricciardelli d’Albore G. Mediterranean melissopalynology. Perugia: Università degli studi di Perugia, Facoltà di agraria, Istituto di entomologia agraria; 1998.
Bucher E, Kofler V, Vorwohl G, Zieger E. Das Pollenbild der Südtirolen Honige. Leifers: Biologisches Labor der Landesagentur für Umwelt und Arbeitsschutz; 2004.
Weberling F. Morphology of flowers and inflorescences. Cambridge: Cambridge University Press; 1989.
Bergström G. Chemical ecology of terpenoid and other fragrances of angiosperms. In: Harborne JB, Tomas-Barberan FA, editors. Ecological chemistry and biochemistry of plant terpenoids. Oxford: Clarendon Press; 1991. p. 287–296. (Proceedings of the Phytochemical Society of Europe; vol 31).
Proctor M, Yeo P, Lack A. The pollination of flowers. Portland, OR: Timber Press; 1996.
Whitney HM, Bennett KMV, Dorling M, Sanbach L, Prince D, Chittka L, et al. Why do so many petals have conical epidermis cells? Ann Bot. 2011;108:609–616. http://dx.doi.org/10.1093/aob/mcr065
Kirk WDJ. A colour guide to pollen loads of the honey bee. Cardiff: International Bee Research Association; 1994.
Beug HJ. Leitfaden der Pollenbestimmung für Mitteleuropa und angrenzende Gebiete. München: Verlag Dr. Friedrich Pfeil; 2004.
Maurizio A, Grafl I. Das Trachtpflanzenbuch. Nektar und Pollen die wichtigsten Nahrungsquellen der Honigbiene. München: Eherenwirth; 1969.
Dobson HEM, Danielson EM, van Wesep ID. Pollen odor chemicals as modulators of bumble bee foraging on Rosa rugosa Thunb. (Rosaceae). Plant Species Biol. 1999;14(2):153–166. http://dx.doi.org/10.1046/j.1442-1984.1999.00020.x
Rawski W. Pożytek pszczeli. Cz. III. Wartość pożytkowa roślin dzikich i uprawnych. Warszawa: ExLibris; 1948.
Buchmann SL. Buzz pollination in angiosperms. In: Jones CE, Little RJ, editors. Handbook of experimental pollination biology. New York, NY: Scientific and Academic Editions; 1983.
Jabłoński B. Wiadomości z botaniki pszczelarskiej. In: Prabucki J, editor. Pszczelnictwo J. Szczecin: Wydawnictwo Promocyjne “Albatros”; 1998.
Szklanowska K, Strzałkowska M. Blooming biology and flow value of Rosa multiflora Thunb. shrubs. Ann Univ Mariae Curie-Skłodowska E Agric. 2001;9:33–41.
Chaturvedi M. An analysis of honey bee pollen loads from Banthra, Lucknow, India. Grana. 1973;13:139–144. http://dx.doi.org/10.1080/00173137309429890
Noor MJ, Khan MA, Camphor ES. Palynological analysis of pollen loads from pollen source of honeybees in Islamabad, Pakistan. Pak J Bot. 2009;41(2):495–501.
Stawiarz E. Pollen of non-nectariferous plants in the microscopic image of honeys of some communes of the Świętokrzyskie Voivodeship. Acta Agrobot. 2009;62(2):53–58. http://dx.doi.org/10.5586/aa.2009.026
Tiwari JK, Gairola A, Tiwari P, Ballabaha R. Pollen analysis of some honey samples from District Uttarakashi in Garhwal Himalaya India. Asian J Exp Biol Sci. 2012;3(4):778–784.
Paradowska K, Zielińska A, Krawiec N. Skład i właściwości antyoksydacyjne barwnych frakcji wyodrębnionych z pszczelego pyłku kwiatowego. Postępy Fitoterapii. 2014;4:209–215.
DOI: https://doi.org/10.5586/aa.2015.031
|
|
|