Yield and quality of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) fruit harvested from plants grown in mulched soil

Joanna Majkowska-Gadomska, Brygida Wierzbicka, Katarzyna Arcichowska

Abstract


A study investigating the yield of field-grown tomatoes was conducted in 2007–2009 in the Garden of the Research and Experimental Station of the University of Warmia and Mazury in Olsztyn. The experimental materials comprised two tomato cultivars, 'Bawole Serce' and 'Złoty Ożarowski'. Tomato plants were grown in bare soil and in soil mulched with black non-woven PP 50 fabric. Cultivar selection had a significant effect only on average early yield of 'Bawole Serce'. The highest average early yield for three years of the study was recorded for 'Bawole Serce' grown in mulched soil, while the lowest one for 'Złoty Ożarowski' grown in mulched plots. Tomato marketable yield was significantly higher in both treatments where 'Bawole Serce' plants were grown. Fruits harvested from tomato plants 'Złoty Ożarowski' had a higher dry matter content. Soil mulching significantly increased the dry matter content of 'Złoty Ożarowski' tomato fruit. The experimental factors had no influence on the concentrations of L-ascorbic acid, total sugars, and organic acids. Nitrate levels in tomato fruit were within permissible limits, and they were significantly affected by the cultivation method and the method x cultivar interaction. Nitrate accumulation was reduced in tomato plants 'Złoty Ożarowski' grown in mulched soil.

Keywords


Lycopersicon esculentum; cultivar; yield; mulching; dry matter; organic compounds; nitrates

Full Text:

PDF

References


Adamczewska-Sowińska K., Kołota E. 2007. Żywe ściółki w uprawie pomidora. / Living mulches in tomato production. Rocz. Akad. Rol. W Poznaniu – CCCLXXXIII: 411–415. (in Polish)

Akintoye H.A., Agbeyi E.O., Olaniyan A.B. 2005. The effects of live mulches on tomato (Lycopersicon esculentum) yield under tropical conditions. J. Agric. 26(1): 2737. http://dx.doi.org/10.1300%2FJ064v26n01_04

Babik I. 1997. Pomidory gruntowe. PWRiL, Warszawa. (in Polish)

Buczkowska H. 1999. Wpływ ściółkowania gleby na zachwaszczenie w uprawie papryki słodkiej. / The effect of soil mulching on weed infestation in red pepper cultivation. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 466: 157–163. (in Polish)

Grabowska K., Banaszkiewicz B., Szwejkowski Z . 2004. Niedobory i nadmiary opadów na terenie województwa Warmińsko-Mazurskiego w latach 2000–2002. / Deficiencies and excess of precipitation within the Warmia and Mazury Province in 2000–2002. Acta Agrophys. 3 (1): 57–64. (in Polish)

Grabowski J., Olba-Zięty E., Grabowska K. 2007. Zróżnicowanie warunków meteorologicznych w dwóch mezoregionach i ich wpływ na plon ziemniaka. / Differentiation in meteorological conditions and their influence on potato yield in two mesoregions. Acta Agrophys. 9 (2): 353–359. (in Polish)

Karolewski Z., Grzegorzewski A., Werner M. 2008. Choroby bakteryjne i grzybowe występujące na różnych odmianach pomidora uprawianych w gruncie. / Bacterial and fungal diseases occurring on different tomato cultivars in field cultivation. Prog. Plant Protect./ Pos. Ochr. Roślin 48(1): 190–193. (in Polish)

Kołota E., Winiarska S. 2005. Porównanie plonowania kilku odmian pomidora (Lycopersicon esculentum Mill.) w uprawie przy palikach. / Comparison of yielding of some staked tomato cultivars (Lycopersicin esculentum Mill.) grown in the open field. Zesz. Nauk. Akad. Rol. We Wrocławiu. 515. LXXXVI: 251–159. (in Polish)

Koźmiński Cz., Michalska B. 2001. Atlas Klimatycznego Ryzyka Uprawy Roślin w Polsce. Wyd. Akad. Rol. Szczec. (in Polish).

Kulka K., Rejowski A. 1998. Biochemia. Wyd. ART, Olsztyn. (in Polish)

Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. 2006. Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Prace Instytutu Żywności i Żywienia, Warszawa. (in Polish)

Krauze A., Domska D. 1991. Ćwiczenia specjalistyczne z chemii rolnej. Wyd. ART, Olsztyn. (in Polish)

Martyniak-Przybyszewska B. 2000. Ocena plonowania i jakości pomidora w uprawie pod osłonami. / Evaluation of yield and quality of tomato in protected cultivation. Zesz. Nauk. Akad. Rol. w Krakowie 364 (71): 135–138. (in Polish).

Michalik Ł. 2007. Wzrost i plonowanie papryki słodkiej (Capsicum annuum L.) uprawianej w polu w warunkach klimatycznych Olsztyna. / Growth and yielding of sweet pepper (Capsicum annuum L.) grown in field in the climatic conditions of Olsztyn. Rocz. Akad. Rol. Pozn. Ogrod. CCCLXXXIII (41): 571–575. (in Polish)

Oznaczanie zawartości suchej masy metodą wagową. PN-90/A-75101/ 03. (in Polish)

Oznaczanie zawartości cukrów i ekstraktu bezcukrowego. PN-90/A-75101/07. (in Polish)

Oznaczanie zawartości witaminy C. PN-90/A -75101/11. (in Polish)

Rocznik Statystyczny Rolnictwa. 2009. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa. (in Polish)

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 grudnia 2004 r. Dziennik Ustaw nr 2, poz. 9. 2005. W sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności. (in Polish)

Rożek S. 2000. Czynniki wpływające na akumulację azotanów w plonie warzyw. / Factors affecting nitrate accumulation in vegetable yield. Zesz. Nauk. Akad. Rol. w Krakowie, 364 (71):13–18. (in Polish)

Rożek E. 2001. Ocena jakości owoców kilku odmian pomidora do przetwórstwa. Ogólnopol. Konf. Nauk. Biologiczne i agrotechniczne kierunki rozwoju warzywnictwa. Skierniewice, 21–22 czerwca 2001 r.: 128–129. (in Polish)

Siwek P., Kalisz A., Wojciechowska R. 2007. Effect of mulching with film of different colours made from original and recycled polyethylene on the field of butterhead lettuce and celery. Folia Hort. Supl. 19,1: 25–35.

Siwek P., Libik A. 2005. Wpływ osłon z folii i włókniny w uprawie wczesnego selera naciowego na wielkość i jakość plonu. / The effect of plastic sheet and geotextile covers in the cultivation of early stalk celery on the amount and quality of yield. Zesz. Nauk. Akad. Rol. Wroc. Rol. 515, 86: 483–490. (in Polish)

Siwek P., Libik A., Twardowska-Schmidt K., Ciechańska D., Gryza I. 2010. Zastosowanie biopolimerów w rolnictwie. / Biopolymers and their applications in agriculture. Polimery. 55 (11–12):801–811. (in Polish)

Starck J.R. 1997. Uprawa roli i nawożenie roślin ogrodniczych. PWRiL, Warszawa. (in Polish)

Winiarska S., Kołota E. 2007. Porównanie plonowania i wartości odżywczej wybranych odmian pomidora w uprawie przy palikach w tunelu foliowym. / Comparison of yielding and nutritional value of chosen staked tomato cultivars grown under plastic tunnel. Rocz. Akad. Rol. Pozn. CCLXXXIII(41), 655–659. (in Polish)

Wierzbicka B., Majkowska-Gadomska J. 2005. Plonowanie i zawartość wybranych składników chemicznych w owocach ogórka partenokarpicznego w uprawie przyspieszonej. / Yield and content of some chemical in the fruit of parthenocarpic cucumber in accelerated cultivation. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 507: 569–574. (in Polish)

Wojciechowska R., Smoleń S., Przybyło J. 2000. Zawartość azotanów w różnych częściach użytkowych wybranych gatunków warzyw. / Nitrate content in different useful parts of vegetable species. Zesz. Nauk. Akad. Rol. Kraków, 364 (71): 205–208. (in Polish)

Zadernowski R., Oszmiański J. 1994. Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. Wyd ART, Olsztyn. (in Polish)




DOI: https://doi.org/10.5586/aa.2012.032

Journal ISSN:
  • 2300-357X (online)
  • 0065-0951 (print; ceased since 2016)
This is an Open Access journal, which distributes its content under the terms of the Creative Commons Attribution License, which permits redistribution, commercial and non-commercial, provided that the content is properly cited.
The journal is a member of the Committee on Publication Ethics (COPE) and aims to follow the COPE’s principles.
The journal publisher is a member of the Open Access Scholarly Publishers Association.
The journal content is indexed in Similarity Check, the Crossref initiative to prevent scholarly and professional plagiarism.
Publisher
Polish Botanical Society