Diversity of yeast-like fungi and their selected properties in bioaerosol premises utility
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Amann R.I., Ludwig W., Schleifer K.H. 1995. Phylogenetic identification and in situ detection of indi¬vidual microbial cells without cultivation. Microbiol. Rev. 59: 143-169.
Awad A.H., Elmorsy T.H., Tarwater P., Green C.F., Gibbs S.G. 2010. Air biocontamination in a variety of agricultural industry environments in Egypt: a pilot study. Aerobiologia, 26 (3): 223-232.
Biedunkiewicz A. 2001. Dynamics of human respiratory system mycoflora. Acta Mycol. 36 (2): 211-239.
Biedunkiewicz A., Barańska E. 2011. Yeast and yeast-like fungi as an element of purity assessment of surface waters. Polish J. Environ. Stud. 20 (2): 267-274.
Dynowska M., Ejdys E. 2000. Fungi isolated from the oral cavity, nose and throat of healthy children. Acta Mycol. 35 (1): 47-52.
Dynowska M., Góralska K., Szewczyk T., Buczyńska E. 2008. Godne uwagi gatunki grzybów izolowane z przewodu pokarmowego osób poddanych endoskopii – badania rekonesansowe. Mikol. Lek. 15 (2): 80-83.
Ejdys E. 2011. Badanie mikobioty pomieszczeń. (In:) M. Dynowska, E. Ejdys (eds). Mikologia labo¬ratoryjna. Przygotowanie materiału badawczego i diagnostyka. Wydawnictwo UWM w Olsztynie, Olsztyn.
Ejdys E., Dynowska M., Biedunkiewicz A. 2011. Zalecenia ogólne i szczegółowe dotyczące pracy w labo¬ratorium mikologicznym. (In:) M. Dynowska, E. Ejdys (eds). Mikologia laboratoryjna. Przygotow¬anie materiału badawczego i diagnostyka. Wydawnictwo UWM w Olsztynie, Olsztyn.
Ejdys E., Michalak J., Szewczyk M. 2009. Yeast-like fungi isolated from indoor air in school buildings and the surrounding outdoor air. Acta Mycol. 44 (1): 95-106.
Krajewska-Kułak E., Łukaszuk C., Oksiejczuk E., Gniadek A., Macura AB., Lewka J., Niczyporuk W., Cieślak W., Wojewodko A. 2002. Indoor air studies of fungi contamination of social welfare homes in Białystok and the surrounding area during summer and autumn. Mikol. Lek. 9 (2): 59-66.
Kurtzman C.P., Fell J.W. 2000. The yeasts, a taxonomic study. ELSEVIER, Fourth edition, Amsterdam.
Kurtzman C.P., Fell J.W., Boekhout T. 2010. The yeasts, a taxonomic study. ELSEVIER, Fifth edition, Amsterdam.
Latha B.V., Jeevaratnam K. 2010. Purification and characterization of the pigments from Rhodotorula glutinis DFR-PDY isolated from natural source. Global Journal of Biotechnology & Biochemistry 5 (3): 166-174.
Meklin T., Husman T., Vepsäläinen A., Vahteristo M., Koivisto J., Halla-Aho J., Hyvärinen A., Moschan¬deras D., Nevalainen A. 2002. Indoor air microbes and respiratory symptoms of children in moisture damaged and reference schools. Indoor Air 12: 175-183.
Pawłowska B. 2009. Biotechnologiczne źródła barwników spożywczych. Inżynieria i Aparatura Chemiczna 48 (3): 79-80.
Polish Standard PN-89/Z-04111/03. Air purity protection. Microbiological tests. Determination of the number of microscopic fungi in the air (imission) the sampling method of aspiration and sedimenta¬tion.
Stachowiak B., Czarnecki Z. 2006. Drożdże Phaffia rhodozyma, jako potencjalne źródło naturalnej astaksantyny. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (47): 17-28.
DOI: https://doi.org/10.5586/am.2014.002
|
|
|